Skip to content

2022. aasta käsitööettevõtja ELLY KARJAM: Ole lahke ja inimesed tulevad ise sinu juurde!

  • by

Elly Karjam (47) on sooja käsitööenergiaga ja jutustab rõõmuga oma ettevõtmistest. Tal on kliente ja õpilasi nii Eestis kui ka laias maailmas ning tema tegemisi käiakse filmimas ka piiri tagant.


Õnnitluste vastuvõtmisel jääb Elly tagasihoidlikuks ja ütleb, et ta ei tee käsitööd auhinna pärast. „Käsitöö on minu elu ja mul on väga uhke tunne nii enda kui ka Kihnu saare pärast,“ rõõmustab ta.
Oma esimese käsitööettevõtluse tegi Elly juba põhikoolis ning oma perele ja sõpradele on ta kudunud kogu oma täiskasvanu elu.


Esimene troi läheb ikka aia taha või siiski sõbrale
Elly oli 6aastane kui vanaema teda kuduma õpetas, kuid kodust ta triode kudumiseks eeskuju ei saanud. Oma esimese troi kudus Elly 2004. aastal ja esimene tellija oli Elly õemees. „Ma ei osanud esimese troi jaoks üldse silmuseid arvutada ja see tuli täiesti vales mõõdus,“ räägib Elly ja müüs oma esimese troi 3000 krooni eest oma heale tuttavale.
„2000. aastate algus oli raske. Mul oli ainult suvel tööl. Lisaks juhtus mu peres väga traagiline sündmus,“ räägib Elly ning lisab, et on tagantjärele arvamusel, et see kõik oli ka millekski hea. Ta sai olla kodus laste juures ja kududa ning sellega alustada oma ettevõtlusega. Elly on kindel, et keerulised ajad aitavad inimestel asju ümber hinnata ja näha, mis on elus päriselt olulised.

Kes teeb, see jõuab
Ellyl on praegu käsil 139. troi. „Ühe troi kudumine võtab aega umbes 200 tundi ja ühes aastas jõuan ma kududa kaheksa troid,“ räägib Elly, kelle troidele on järjekord umbes kolm aastat, sest kududa on aega ainult jahedatel ja pimedatel kuudel.
Lisaks troide kudumisele on Ellyl oma kodumajutus ning ta on ka majakavaht ja giid. Majaka juures peab ta suviti oma jäätisekohvikut ja käsitööpoodi. „Ma teen kõik tööd ise, sest Kihnus on väga keeruline töötajaid leida. Iga töölise võtmine on väikeettevõtjale väga kallis,“ kurdab Elly, kuid ei ole selle üle üleliia kurb, sest teeb täpselt nii palju kui ise jõuab.
Vaikne koroonaaeg aitas Ellyl täita unistuse – valmis sai päris oma e-pood, mis kannab nime Kihnu Kaubamaja. Selle ettevõtmisega aitab Elly ka veidi tagasihoidlikumaid saare elanikke näputöö müümisel. Kaubamajas on müügil kahekümne Kihnu meistri tööd.

Troi olgu naturaalne ja mugav
Elly koob kõik troid maavillasest lõngast ja kasutab kudumiseks Kihnu saare Kolde talu lambaste villast tehtud lõnga. „Minu tööd on naturaalsed, ka lõngatoonid,” ütleb meister ja räägib, et troid valmivad lambavalgest ja lambapruunist lõngast.
Kihnu troi kootakse ringselt ja peente varrastega. Kõige suuremal kampsunil, mille on Elly kudunud, oli ühel real 520 silmust ning kudumiseks kasutas ta nr 2 ringvardaid. „Olen proovinud ka peenematega varrastega kududa, aga siis jääb troi liiga tihke ja ei ole mugav,“ räägib meister ning soovib väga, et temalt tellitud kudumid ei jääks kappi seisma, vaid ikka kantakse mõnuga.
„Ma töötasin 12 aastat madrusena ja sain alles siis aru, miks on vaja merel troid kanda. Troi ei lase ligi meretuult ja niiskust ning hoiab keha soojas ja laseb õhku läbi,“ kirjeldab meister Kihnu kampsuni eeliseid. Vanasti oli igal mehel korraga kaks troid – üks oli töö tegemiseks ja teine oli pidupäevaks.
„Üldiselt on tänapäeval klient teadlik ja ei kurda, et käsitöö on kallis. Minu kliendid teavad, et troi kudumine on väga ajamahukas,“ räägib naine ja märgib, et õiglane hind on tegelikult poole rohkem. Elly kinnitab, et praeguseks on kudumine talle pigem hobi, mitte töö.


Elly õpetab ja ootab külla
Meister jagab rõõmuga ka oma teadmisi ning teeb sel sügisel koolitusi ka Tallinnas käsitööliidu koolituskeskuses. Praegu koob ta oma õpilastega troikirjalisi kleite. Huvilisi tuleb Elly juurde üle Eesti ja ka laiast maailmast. „Järjest enam tullakse Kihnu kohapeale õppima,“ rõõmustab Elly ja räägib unistusest, et peagi tahab ta hakata korraldama kudumislaagreid ja muuta oma kodumajutus troi kudumise keskuseks.
„Kihnu käsitöö on peen, ajamahukas ja värviline ning täidetud sooja energia ja armastusega,“ kiidab meister oma kodusaare käsitööfenomeni ja lisab, et kihnlased on lihtsalt käsitööhullud.
Teistele käsitööettevõtjatele soovitab Elly olla julge ja sihikindel: „Tööd tuleb teha armastusega, siis inimesed tulevad ise sinu ümber. Kõige olulisem on olla lahke!“

Elly jutu pani kirja Liina Hergauk

Elly koob Kihnu troid. Foto: Sandra Urvak

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

etEstonian